Kumral Ada ~ Mavi Tuna : Buket Uzuner

Kitap Hakkında:
Buket Uzuner ~ 2007
Everest Yayınları
ISBN : 975 - 289 - 024 -5

Kumral Ada Mavi Tuna, okuduğum ilk Buket Uzuner romanı. Sanırım iyi bir başlangıç.. Mayıs 2009'da, çok sevdiğim biri kendini Kumral Ada'ya benzetmişti. Sadece buna dayanarak bir sene sonra haziran ayında kitabın 46. basımından edindim. Bu basımda kapak tasarımı Utku Lomlu tarafından yapılmış.Bir tasarım harikası olmasa da, içeriğe oldukça uygun bir kapak olmuş.

Kitapta birçok etkileyici yön var. İlk olarak, olay kurgusu inanılmaz. Birbirinden bağlantısız hiç bir olay gerçekleşmiyor. Beş yüz sayfa içerisin kocaman bir yaşam, sekmeye uğramadan giriyor. İkinci olarak, her başlıktan önce alıntılara yer verilmiş. Konuyu o kadar iyi özetleyen alıntılar ki, yirmi sayfa içinde gerçekleşecekleri okumadan anladığınız için sinirlenebiliyorsunuz. Bunların dışında betimlemeler gerçekten tatmin edici. Dolayısıyla kendinizi rahatça serpebiliyorsunuz romana.

Kabaca söyleyecek olursak, roman Aras,Ada ve Tuna arasındaki aşkı anlatıyor. Olaylar Kuzguncuk'ta gerçekleşiyor. Romanın merkezindeyse Tuna var. Tuna roman boyunca iç savaşta(? Kendiyle mi, ülke mi bunu tam netleştirebilmem için yeniden okumam gerekiyor). Savaş boyunca da tüm anılar yeniden yaşanıyor.

Tuna'nın Ada'ya karşı inanılmaz bir sevgisi var. Bunun sebebi Ada'nın mükemmel baskınlığı olsa gerek. Ada, gerçekten çok güçlü bir karakter. Yaşından büyük konuşmaları, çok bilmiş tavırları, kendinden iki yaş küçük Tuna'yı kendine bağlamaya yetip artıyor bile. Ada, bencillik yapmayan, fakat küçülmeyi hiçbir zaman kabul etmeyen biri. Tıpkı Aras gibi. Tuna ise ikisinin tam tersi. Mavi gözleri içina bakan biri. Ada'nın gözündeyse, her zaman çocuk.

Buket Uzuner, kitaptaki kişilerin gerçekte olmayan kişiler olduğunu söylemiş. Fakat çoğu kimse bunun böyle olmadığını iddia ediyor. Söylenenlere göre, Şair dayı Attila İlhan, anne Çolpan İlhan, baba Sadri Alışık. Kitabın Attila İlhan'a adandığı göz önüne alınırsa, çok da uzak olmayan bir ihtimal gibi görünüyor.

Zaman bulursam, kitabın geniş özetini de çıkarmaya çalışırım.

0 yorum:

Yorum Gönder