Yalan Sureleri - Filiz Özdem

Kitap Hakkında:
Filiz Özdem ~ Şubat 2010
Yapı Kredi Yayınları
ISBN : 987-975-08-1750-2

Yalan sureleri, Filiz Özdem'in "Veda Üçlemesi"'nin son kitabı. Kitap aşk üzerine yazılmıştır denemez. Fakat ön planda aşkın tutulduğu doğrudur. Romanda beş kuşak kadın üzerinden anlatılan hikayelerde "ölüm,hayat,beden,bellek ve yazı" gerçekleşen tüm olayları birbirine bağlıyor.

Roman, kaybedişi önceden kabullenmiş Gözde'nin bir buçuk saatlik anlatımından oluşuyor. Kitabın sonunda gelinen nokta, Gözde'nin Kuzey'i kaybedişi olsa da, bu kaybedişi önceden kabullenen kadının hissettikleri, yaşadıkları çarpıcı şekilde okuyucuya yansıtılmış. Gözdeyle birlikte kendinden dört kuşak üste kadar kadınların -anne, anneanne, nine, anneannenin anneannesi- hayatı da dile getirilmiş. Kitapta beden ve ruh ciddi şekilde ayrılıyor. Aşkın bedene ve ruha ulaşması da aynı şekilde.

Kitabın kolay okunur kitap olduğunu sözylemek oldukça zor. Anlaşılmaz değil, fakat ciddi şekilde düşünmek, kendinizi bazen karakterin yerine bazen de Kuzey yerine koymanız gerekiyor. Betimlemeler ve benzetmelerse tam anlamıyla mükemmel.

Kısaca özetleyecek olursak : (spoiler)
Gözde henüz altı aylık evliyken gerçekten sevdiği kocası Bulut'u kaybeder. Ailedeki tüm erkekler gibi Gözdenin erkeği de gitmiştir. Kuzeyle yeni bir aşk hayatı beşlar. İnişli çıkışlı, mutsuz olan bu ilişki, erken yaşta gelen kanser ile iyice etkilenir. Gözde hayatı, ölümü, bedeni sorgulamaya başlar.

Birkaç alıntı:
: "Susacağım çok şey var. Öğreneceğim çok şey"
: "Cinsellik ne kadar kirli bir şey, onu yalnızca aşk temiz tutabilir"
: "Hafızamın mat ahşap dolabında, unutmamanın atlas yorganı sonsuza dek parlayacağına göre, hatırlama şansım da olmayacak. Borcum kalmadı artık sana"
: Onlar başkaları. Başka olanlar ve hep başka kalanlar. Sen ise tenhamda usul usul soluk alıp verişini işittiğim, kurtulamayacağım parçamsın benim.
: "Güneş, kızıl çığlıklar atarak günlük görevini tamamlamış ve yorgun süzülüyor dünyanın ardına"
: Gerçek, kurtulamadığındır.


Kitap gerçekten yorucu. Tam anlamıyla derine inebildiğimi düşünmüyorum. Filiz Özdem'in diğer kitaplarını da okuduktan sonra, yeniden okuyacağım sanırım.

0 yorum:

Yorum Gönder