Sineklerin Tanrısı - William Golding | Kitap Özeti

Sineklerin tanrısı, simgeselliği ve taşıdığı ağır, hazmetmesi pek de kolay olmayan değerle romanlığından sıyrılmış bir eser. Kitap okunduğunda dahi, anlaşılmayan birçok noktanın kalması normal. Bu yüzden bir zamanlar kitabın önsözü olarak geçen, sonralarda detaylı bir kitap özeti olduğu düşünülerek sonsöz olarak değiştirilmiş, Mîna Urgan'a ait özeti okumanızı tavsiye ederim. Çevirisi Mina Urgan'a ait herhangi bir Sineklerin Tanrısı kitabında bu özeti bulabileceğinizi düşünüyorum.

Britanyalı bir grup çocuğu atom bombasıyla birlikte gerçekleşecek büyük savaştan uzaklaştırmak amacıyla taşıyan uçağın vurulması, ve uçağın düştüğü adadaki çocukların yaşantısını konu alıyor kitap.

Kitaptaki ana karakterler şöyle :
- Ralph : Adaya düştüklerinde denizkabuğunu boru gibi öttürerek çocukları etrafına toplamış, liderlik vasfına sahip olduğunu göstererek adadaki lider seçilmiş kişidir. Zekidir, ve iyi yanı ağır basar. Ayrıca babası Deniz Kuvvetleri'nde binbaşıdır.

- Domuzcuk : Adadaki gerçek manada düşünebilen çocuktur. Ayrıca fiziksel değerlere, özelliklere diğer çocuklara nazaran daha az sahip olması ilginçtir. Şişmandır, gözleri iyi görmediğinden gözlük takmak zorundadır, astımı dolayısıyla nefes darlığı çeker, yoksul bir aileden gelmektedir. Neden tüm kötü özelliklere sahip kişinin tek düşünebilen insan olduğu düşünülesi bir şey.

- Jack : Adadaki liderlik vasfına sahip diğer kişi. Kişileri etrafında toplamak için daha zorba yöntemlere başvurabilen, liderliğini çok da iyi niyetli kullanmayan, aslında çok da kötü olmayan bir çocuk.

- Simon : Saf iyiliği gösteren karakter. Yaptığı her şey iyi olmaktan öte, saf bir temizlik taşımaktadır. İleri görüşlüdür, olayları önceden sezebilir. İsmini İsa'nın havarilerinden biri olan Simon Peter'dan aldığı söylenir.

- Roger : Simon'un tam zıttı olan karakterdir. Saf kötülüğü temsil eder. Adada kötülüğün daha aktif olduğu kitabın sonlarında etkilidir. Jack'in liderliğinin iyiye yakın olmamasının sebebi olarak görülebilir. Jack'i etkileyerek daha gaddar bir lider olmasına sebep olmuştur. Jack iyi niyetini ne zaman ortaya çıkartacak olsa, Roger devreye girip, yılanın zehirini ısırdığı yere bırakması gibi, kötülük yaymıştır etrafına.
- - -

Basitçe olaylar şu şekilde gerçekleşmektedir:

   Britanya'dan  kalkmış uçağın düşüşünün ardından, çocuklar adanın çeşitli yerlerine dağılmıştır. Ralph'in deniz kabuğuna üflemesiyle de tüm çocuklar aynı noktaya toplanmıştır. Bir lider seçme kararı alınır ve lider Ralph veya Jack'ten biri olacaktır. Her ne kadar Jack daha fazla kişi tanıyor olsa da, toplanmayı sağlayan Ralph olduğundan lider Ralph seçilir.

   Ralph önderliğinde ilk amaç, adadan kurlulmak için bir ateş yakmaktır. Bir süre devam eden ateş yakma işi, Jack'in büyükçülük oyunu ve lider olamamayı hazmedememesi yüzünden sekteye uğrar. Tam bir geminin geçişi sırasında da, yanması gereken ateş yanmamaktadır.

   Adadaki küçük çocuklar bir canavarın varlığından bahsetmeye başlarlar. Sineklerle kaplanmış, rüzgarda sallanan bu canavar her ne kadar avladıkları domuzun başı olsa da; canavar korkusunun büyüsü Jack'in çocukları etrafına toplamasını sağlamış, Simon'ın da ölümüne sebep olmuştur.

   Jack etrafında toplanan çocuklar, Roger yüzünden iyice vahşileşmiş, insanlıklarını kaybetme seviyesine gelmişlerdir. Hep düşünen karakter olan, fazlasıyla insan, domuzcuk başına atılan taş ile öldürülmüş; öldürülme sırası Ralph'e gelmiştir.

   Uzun kovalamacalar sonunda kendini yanan ormandan sahile atmayı başaran Ralph, ufukta görünen kruvazörden gelmiş bir subayı karşısında bulur.

8 yorum:

mahrem-i-esrar dedi ki...

Bende yeni okudum bu kitabı, gerçekten başarılı bir eser! http://mahrem-i-esrar.blogspot.com.tr/2014/06/sineklerin-tanrs-william-golding.html

Lord dedi ki...

Çocukların ulaşamayacağı yerde saklanması gereken kitap. Peter Pan hayallerimi yıktı. Karamsarlığa sürükledi.

Lord dedi ki...

Çocukların ulaşamayacağı yerde saklanması gereken kitap. Peter Pan hayallerimi yıktı. Karamsarlığa sürükledi.

Unknown dedi ki...

Cok etkileyici bi kitap muhtesem

Ömer-i Faruk dedi ki...

Gerçekten çok xos bi kitap ama benena? :)

Ömer-i Faruk dedi ki...

Saka yaptm saka :)) cok sacma bi kitap cidden her ne kadar zor durumda kalsalar da her ne kadar icindeki ihtiraslara kapilsalar da "Çocuklar" böyle bisey yapmaz .

Ömer-i Faruk dedi ki...

Saka yaptm saka :)) cok sacma bi kitap cidden her ne kadar zor durumda kalsalar da her ne kadar icindeki ihtiraslara kapilsalar da "Çocuklar" böyle bisey yapmaz .

Unknown dedi ki...

Bunu okumak yerine kişisel gelişim ,okumayı tercih ederim ~DOGAN cüceloğlu / SAVAŞÇI TAVSİYE EDERİM BİR KAREKTER ,UFUK,UMUT İNŞA EDER ERGENLERE,GENÇLERE

Yorum Gönder